Ми пропонуємо 3-х разове збалансоване харчування, яке являє собою систему, засновану на вживанні натуральної здорової їжі в необхідних організму кількостях та організацію правильного режиму харчування.В дошкільному закладі складається Примірне двотижневе меню на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року або на кожен сезон року, яке затверджується завідувачем дошкільного навчального закладу та погоджується територіальним органом Держпродспоживслужби.
За організацію харчування дітей в ДНЗ відповідає завідувач, сестра медична старша, сестра медична з дієтичного харчування. Медична сестра контролює якість приготованих страв, бере їх проби та уважно стежить за тим, щоб діти отримували їжу згідно затвердженого меню.
Харчування в ДНЗ здійснюється на підставі Закону України «Про дошкільну освіту» ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:
Нормативно-законодавчі документи:
Накази МОН, МОЗ України:
Нормативно-правові акти, які зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:
В дитячих садках і освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у малечі немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи «ХАССП».
Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) — (HACCP) — система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів
Головна концепція системи HACCP– забезпечення безпечності продукції на всьому шляху харчового ланцюга "від поля до столу".
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання «пакету документів» і їх неухильного виконання. Сюди входять:
Харчоблок нашого дошкільного закладу розташований на першому поверсі з окремим виходом на вулицю має необхідний набір приміщень, розрахований на роботі з сировини. В приміщенні харчоблоку є кухня, частини якої відокремлені перегородками на цех для видачі готової продукції, холодний, гарячий, м’ясний, рибний цехи, місце для миття кухонного посуду; в складі приміщень харчоблоку є: комора, овочевий цех та коридор для прийому продуктів харчування. Для персоналу обладнано окрему роздягальню та вбиральню. Вхід до приміщень харчоблоку заборонено стороннім особам, за винятком осіб, які здійснюють контроль або нагляд, за умови використання ними санітарного одягу.
Планувальне рішення приміщень харчоблоку забезпечує послідовність технологічного процесу, що виключають зустрічні потоки сировини і готової продукції. Харчоблок обладнаний необхідним технологічним обладнанням, столами для обробки продуктів харчування, шафами, стелажами, підтоварниками в достатній кількості, в справному стані, з метою дотримання технологічних процесів. Технологічне обладнання розміщено на харчоблоці у відповідності до технологічних процесів в належній послідовності.
Планування, конструкція та розмір приміщень в яких здійснюються будь-які операції пов'язані з харчовою продукцією дозволяють:
1) проводити адекватне технічне обслуговування, утримання, очищення, дезінфекцію, що сприяє запобіганню або мінімізації рівня забруднення. Відповідні записи щодо проведених заходів заносяться до Журналу санітарного стану харчоблоку
2) забезпечувати захист від накопичення бруду, контакту з токсичними матеріалами, попадання частинок в харчовій продукції та формування конденсату або небажаної плісняви на їх поверхнях;
3) забезпечувати дотримання відповідного температурного режиму в достатньому обсязі при обробці і зберіганні ХП і дозволяє ведення моніторингу цих температур з їх реєстрацією;
4) дозволяє використовувати відповідальні санітарно-гігієнічні практики, враховуючи забезпечення захисту від забруднень і, зокрема, боротьба з шкідниками.
Політіка в області безпеки харчової продукції ДНЗ №6 «Крунк»
Наказ "Про створення групи НАССР розробку та впровадження в практику роботи системи НАССР"
Наказ "Про організацію харчування дітей у дошкільному навчальному закладі у 2020 році"
У 2018 році заклад став переможцем Відкритого конкурсу на отримання грантів Славутицького міського голови, та отримав сертифікат на реалізацію освітнього проєкта - «Крунк» обирає здорове харчування! Проект покликаний продовжити роботу, щодо покращення матеріально-технічної бази та санітарних умов харчоблоку закладу, вирішує одну з найважливіших проблем сьогодення – формування здорового способу життя у підростаючого покоління славутичан.
Марафон «Крунк обирає здорове харчування»: