+38 (04579) 2-02-98, 2-13-99

Смачне харчування

Ми пропонуємо 3-х разове збалансоване харчування, яке являє собою систему, засновану на вживанні натуральної здорової їжі в необхідних організму кількостях та організацію правильного режиму харчування.В дошкільному закладі складається Примірне двотижневе меню на зимово-весняний і літньо-осінній періоди року або на кожен сезон року, яке затверджується завідувачем дошкільного  навчального закладу та погоджується територіальним органом Держпродспоживслужби.

За організацію харчування дітей в ДНЗ відповідає завідувач, сестра медична старша, сестра медична з дієтичного харчування. Медична сестра контролює якість приготованих страв, бере їх проби та уважно стежить за тим, щоб діти отримували їжу згідно затвердженого меню.

Харчування в ДНЗ здійснюється на підставі Закону України «Про дошкільну освіту» ст. 35, чинного Статуту закладу та наступної нормативної бази:

Нормативно-законодавчі документи:

  • Закон України «Про дошкільну освіту» (ст.35);
  • Закон України від 23.12.1997 р. №771/97-ВР «Про забезпеченість та якість харчових продуктів»

Накази МОН, МОЗ України:

  • від 21.11.2002 №667 «Про затвердження Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»;
  • від 25.07.2005 №431 «Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»;
  • від 01.06.2005 №242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах»;
  • від 17.04.2006 №298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»;
  • Державні санітарні норми та правила «Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини» (затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України 29.12.2012 № 1140 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 січня 2013 року за № 88/22620»;
  • постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку).
  • від 03.02.2022 №215 «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період»;

Нормативно-правові акти, які зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР:

  • Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст. 20, 21);
  • Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»;
  • Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акту, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»;
  • Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження».

В дитячих садках і освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у малечі немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи «ХАССП».

Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) — (HACCP) — система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів

Головна концепція системи HACCP– забезпечення безпечності продукції на всьому шляху харчового ланцюга "від поля до столу".

 

Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:

  • В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється
    в ЗДО для приготування їжі для дітей;
  • Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
  • Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни: своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні; особиста гігієна персоналу; правильне прибирання відходів і сміття; відсутність комах тощо.
  • Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
  • Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.

Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання «пакету документів» і їх неухильного виконання. Сюди входять:

  • Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
  • Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів на етапах споживання, приготування, зберігання;
  • Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);

 

Харчоблок нашого дошкільного закладу розташований на першому поверсі з окремим виходом на вулицю має необхідний набір приміщень, розрахований на роботі з сировини. В приміщенні харчоблоку є кухня, частини якої відокремлені перегородками на цех для видачі готової продукції,  холодний, гарячий, м’ясний, рибний цехи, місце для миття кухонного посуду; в складі приміщень харчоблоку є: комора, овочевий цех та коридор для прийому продуктів харчування. Для персоналу обладнано окрему роздягальню та вбиральню. Вхід до приміщень харчоблоку заборонено стороннім особам, за винятком  осіб, які здійснюють контроль або нагляд, за умови використання ними санітарного одягу.

Планувальне рішення приміщень харчоблоку забезпечує послідовність технологічного процесу, що виключають зустрічні потоки сировини і готової продукції. Харчоблок обладнаний необхідним технологічним обладнанням, столами для обробки продуктів харчування, шафами, стелажами, підтоварниками в достатній кількості, в справному стані, з метою дотримання технологічних процесів. Технологічне обладнання розміщено на харчоблоці у відповідності до технологічних процесів в належній послідовності.

Планування, конструкція та розмір приміщень в яких здійснюються будь-які операції пов'язані з харчовою продукцією дозволяють:

1) проводити адекватне технічне обслуговування, утримання, очищення, дезінфекцію, що сприяє запобіганню або мінімізації рівня забруднення. Відповідні записи щодо проведених заходів заносяться до Журналу санітарного стану харчоблоку

2) забезпечувати захист від накопичення бруду, контакту з токсичними матеріалами, попадання частинок в харчовій продукції та формування конденсату або небажаної плісняви на їх поверхнях;

3) забезпечувати дотримання відповідного температурного режиму в достатньому обсязі при обробці і зберіганні ХП і дозволяє ведення моніторингу цих температур з їх реєстрацією;

4) дозволяє використовувати відповідальні санітарно-гігієнічні практики, враховуючи забезпечення захисту від забруднень і, зокрема, боротьба з шкідниками.

 

Лист МОН № 1/9-522 від 11.09.20 року "Щодо недопущення погіршення умов харчування в закладах освіти". 

Політіка в області безпеки харчової продукції ДНЗ №6 «Крунк»

Наказ "Про створення групи НАССР розробку та впровадження в практику роботи системи НАССР"

Наказ "Про організацію харчування дітей у дошкільному навчальному закладі у 2020 році"

Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 17 листопада 2020 № 2347 "Про затвердження Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти".

 

У 2018 році заклад став переможцем Відкритого конкурсу на отримання грантів Славутицького міського голови, та отримав сертифікат на реалізацію освітнього проєкта - «Крунк» обирає здорове харчування! Проект покликаний продовжити роботу, щодо покращення матеріально-технічної бази та санітарних умов харчоблоку закладу, вирішує одну з найважливіших проблем сьогодення – формування здорового способу життя у підростаючого покоління славутичан.

Марафон «Крунк обирає здорове харчування»:

 

  • Примірне чотиритижневе сезонне меню рекомендоване для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період:
  • 1-2 тиждень;
  • 3-4 тиждень.

Заклад дошкільної освіти №6
Єреванський квартал, буд.14,
м.Славутич, Україна, 07101
zdo-6@krunk.com.ua
+38 (04579) 2-02-98, 2-13-99

Hosting Ukraine
Створення та підтримка сайтів

Підписатися

Ви маєте можливість підписатися на наші новини та статті, що розміщуються в блозі.
Ми зробимо все, щоб Вам було цікаво!